home

vido?

filmarchief

archief

email

Vido's FilmZine

(archief)

week 6

woensdag 4 februari 2008

International Film Festival Rotterdam: Wendy and Lucy (Kelly Reichardt, 2008)

De inhoud
Wendy and Lucy is geen Wendy & Lisa. De film zingt niet en swingt niet. Het verhaal is te kaal, het uitgangspunt te karig. Daar kan hoofdrolspeelster Michelle Williams weinig aan toevoegen. Zij is Wendy en in haar eentje met auto en hond Lucy onderweg naar Alaska. Waarom ze die stap maakt en wat ze denkt te vinden in Alaska blijft onbelicht. Tijdens een avondlijke wandeling in een bosrijk gehucht raakt ze Lucy heel even kwijt. Ze vindt het dier bij een groepje daklozen rondom een knapperend kampvuur. Will Oldham mag in de rol van de ontheemde Icky een korte monoloog afsteken over een ongelukje dat hij ooit in Alaska heeft gehad. Wendy ontwaakt de volgende ochtend in haar auto op een verlaten parkeerplaats en wordt door een oudere bewaker vriendelijk doch dringend verzocht haar auto elders neer te zetten. De motor heeft het echter volledig begeven. Wendy is gestrand. De dichtstbijzijnde garage is nog gesloten. Ze probeert hondenvoer te stelen in een locale supermarkt en wordt gesnapt door de jongste bediende. Dat levert haar een paar uur cel op in het politiebureau. Lucy blijft achter. Terug bij de supermarkt is de hond verdwenen.

Wendy

(spoilers!)
Zonder auto en zonder Lucy kan Wendy niet verder. Ze loopt naar het asiel en informeert of haar hond daar is gesignaleerd. We zien veel zielige hondjes, maar geen van de beestjes lijkt op Lucy. Terug bij de parkeerplaats stelt de oude bewaker het nummer van zijn mobieltje beschikbaar zodat de telefoonloze Wendy posters kan verspreiden met een opsporingsoproep. Ze brengt de nacht in de openlucht door waar haar slaap wordt onderbroken door een passerende geesteszieke zwerver. Wendy wordt geen moment rust gegund. Bij de garage hoort ze van de mecanicien (Will Patton) dat haar auto een zeer kostbare reparatie zal moeten ondergaan. Wendy heeft het geld niet. Wat ze aan contanten heeft, wil ze gebruiken voor de overtocht met pond naar Alaska. Van de bewaker krijgt ze te horen dat Lucy terecht is en ondergebracht bij een pleeggezin. Ze neemt de taxi naar het grasveldje waar Lucy achter een hekwerk op haar wacht. Wendy is door de omstandigheden gedwongen afscheid te nemen van de hond. Ze moet haar tocht zonder haar geliefde viervoeter voortzetten. Het afscheid is zwaar. Wendy huilt - de hond jankt.

Lucy
Een oordeel
Wendy and Lucy is zo minimaal dat het lijkt alsof in plaats van het script de synopsis is verfilmd. Regisseuse Kelly Reichardts vorige film Old Joy (Tiger Award in 2006) heeft ook een eenvoudig gegeven (twee oude vrienden gaan nog eenmaal gezamenlijk de bossen in en ontdekken dat ze niets meer met elkaar gemeen hebben), maar die film wordt op gang gehouden door twee sterke acteurs (Daniel London en Will Oldham) en dialogen die boeiend blijven vanwege de onwennigheid tussen de twee. Oldham heeft in Wendy and Lucy slechts een korte monoloog als freaky vrijbuiter. De nieuwe film rust geheel op de schouders van de jonge actrice Michelle Williams (o.a. Brokeback Mountain en I'm Not There.). Ze is zeker geen slechte actrice, maar krijgt nauwelijks achtergrond mee. Een korset en los verband rondom beide enkels suggereert dat de jonge vrouw een ziekte onder de leden heeft, maar dat is slechts gissen. Wendy’s acties hebben te weinig om het lijf om haar personage te definiėren. Ze moet zich zo intensief met puur praktische zaken bezighouden dat haar belevenissen net zo interessant zijn als het volgen van een willekeurige persoon die boodschappen doet in de buurtsuper. Wendy and Lisa heeft een nijpend tekort aan drama.
Wendy And Lisa in de herkansing oktober 2009: een drastische herziening.
[home] - [vido?] - [filmarchief] - [archief] - [email]