![]()
|
![]() |
Vido's LogZine
Zonnig Polderlicht in wintertijd: van vibrerende kantinetafels tot Arnol, de straatprediker
De vrijmiddag eindigt met een streaker op de Prins Hendrikkade in het centrum van Amsterdam. De jongen heeft veel bekijks. Wandelaars staan stil, fietsers stappen af. Mensen wijzen naar hem en lachen beschaamd naar elkaar. De blote jongeman is een kort moment in gesprek met iemand bij de deur van een van de woningen aan de drukke straat. Heel even lijkt het alsof hij zich bewust is van zijn ontklede staat. Het zal wel een weddenschap zijn onder studiegenoten, denk ik, of een performance, stiekem vastgelegd door een videocamera. Dan rent de jongen zonder op of om te kijken schreeuwend het asfalt op, hollend tussen het verkeer. Hij zwaait met zijn armen in de lucht en mept aan de overkant op het fietspad bijna een fietser van zijn zadel. Het lijkt nu meer dat de oorzaak van zijn niets verhullende optreden gezocht moet worden in geestverruimende paddestoelen, al zou het me niets verbazen als hij in de war is vanwege het veranderende klimaat in Nederland. Het is eind oktober, geelverkleurde bladeren vallen van de bomen en het kwik geeft minstens 20 graden Celsius aan.
We lopen via het gebouw van de Sociale Dienst over het voetpad richting Montessori College Oost, het informatie- en ontmoetingscentrum van Polderlicht. Op onze weg een put die schril piept als we er overheen lopen, een touwtjespringend Chinees meisje geprojecteerd op een muurtje en aan de zijwand van de school twee reusachtige witte lichtblokken die binnen het kader van de muur onvermoeibaar tikkertje spelen. In de aula van het college worden we begroet door het gebrom, gegrom en gepiep van drie lange rijen vibrerende kantinetafels. Sommige bezoekers zijn op de tafels gaan liggen, hopend op een helende werking van de trillingen die via het tafeloppervlak door hun ruggenwervels stromen. Vanachter een mengpaneel tegenover de tafels stuurt Staalplaat Soundsystem de geluiden door de tafelbladen. Grote stalen vuilnisemmers naast de tafels gaan door de vibraties spontaan voorzichtig schuifelend aan de wandel. De tafels zwijgen als zondagavond, op de derde en laatste festivaldag, een band aantreedt. Het aangekondigde Coolhaven is uitgevallen omdat bij een van de bandleden de ziekte van Pfeiffer is geconstateerd. Het eveneens uit Rotterdam afkomstige duo Stöma valt op het laatste moment in. Hun set begint rommelig omdat de basgitaar enkele malen uitvalt. De video's boven het hoofd van de twee muzikanten vormen een onsamenhangende cluster aan beelden. Zelfs het menuscherm van de dvd maakt ongewenst deel uit van het optreden. Als de bassist klaar is met zijn gepruts en stopt met giechelen, komt Stöma langzaam maar zeker op gang. Het duo blijft het hele optreden steken in knap gespeelde bas- en drumlijntjes die nergens het gevaar, de energie of het extatische hebben van vergelijkbare duo's Ruins en Lightning Bolt. Na afloop klap ik uit beleefdheid.
In het naastgelegen zaaltje van The Force draaien korte films van het Rotterdam VHS Festival. Alle filmpjes tonen straattaferelen. Na de operazangeres die dwangmatig meezingt met een voorbijrijdende politiesirene, een zangduo op een wip middenin een rotonde, een man die zijn hoofd wegschiet met een pijl en boog en een vrolijke danser die passanten verbaast met een plant op zijn hoofd, worden we toegesproken door straatprediker Arnol. De corpulente baarddrager prijst op de straathoek de helende werking van de heilige Jesus en Maria. Na elke uitgesproken zin toont hij een gezuiverde glimlach door zijn boventanden op de onderlip te leggen en te glimmen met zijn ogen achter brillenglazen. Het duurt even voordat je de Nederlandse woorden verstaat onder het zware accent. Natuurrampen, daar kunnen we zelf niets aan doen, roept hij, maar we kunnen wel wat doen om de derde wereldoorlog te voorkomen. Hij herhaalt zijn lofuitingen en uitspraken zo vaak dat hij na verloop van tijd de woorden door elkaar haalt en precies het tegenovergestelde beweert. Hakkelend verbetert hij zichzelf. Een van zijn wijze uitspraken: het mannelijke is mannelijk, het vrouwelijke is vrouwelijk, maar de Heer is heerlijk. Arnol is zo onbedoeld grappig dat het even lijkt alsof hij gespeeld wordt door een talentvolle komiek. Maar nee, Arnol is echt. De kunst ligt gewoon op straat. Als alles meezit is er over twee jaar weer Polderlicht in het Polderweggebied. Zie voor foto's o.a. Else Kramer en Simon Groenewolt op Flickr. Tekst: Vido Liber |