home

vido?

archief

email

Vido's FilmZine

-elke werkdag een film-

(arthouse, classics, cult, Hollywood)

week 15

maandag 9 april 2007

Les Valseuses (Bertrand Blier, 1974) dvd
Nue Propriété (Joachim Lafosse, 2006) bioscoop
Tweemaal Isabelle Huppert. Ondanks de 32 jaar tussen Les Valseuses en Nue Propriété is er eigenlijk weinig veranderd. In de eerste film speelt Huppert een rebellerende tiener en in de laatste film een rebellerende moeder. Haar rolletje in Les Valseuses is wel heel erg kort. Slechts een kwartiertje duikt ze op in de slotfase. De losgeslagen vrijbuiters, hedonistische anarchisten, kruimeldieven, volwassen Pietje Bellen en innemende deugnieten Jean-Claude (Gérard Depardieu) en Pierrot (Patrick Dewaere) hebben dan al geruime tijd Parijs en half Frankrijk onveilig gemaakt in hun queeste naar drank, vrouwen en het goede vrije leven. Ongewild raken ze betrokken bij een moord en slaan ze op de vlucht samen met hun muze, het kapstertje Marnie-Ange (zeer gewillig vertolkt door Miou-Miou). Ze 'lenen' onderweg zowel de auto als de dochter van een picknickend gezin. Dochter Jacqueline (Isabelle Huppert) is blij verlost te zijn van haar ouders en laat zich graag inwijden in de zoete geheimen van het vrijmoedige leven.

In het voortreffelijk geacteerde Nue Propriété zijn de rollen omgedraaid en is het de moeder die weg wil uit de verstikkende relatie met haar kinderen. De gescheiden Pascale (Isabelle Huppert) woont samen met twee zoons in een immens, enigszins vervallen, afgezonderd landhuis, op enige afstand van het eerstvolgende stadje. De twee jonge mannen zijn oud genoeg om een zelfstandig leven te leiden, maar ze gedragen zich als pubers die nog lang niet van plan zijn het huis te verlaten. Liever blijven ze afhankelijk van de zorg van hun moeder en de financiële bijdragen van hun vader. Thierry (Jérémie Renier, bekend uit films van de gebroeders Dardenne) en François (Yannick Renier, de oudere broer van Jérémie) verdoen gezamenlijk hun tijd met computerspelletjes, tv-kijken, waterratten jagen met hulp van een windbuks en crossen in de modder met Yannicks motor. Het onveranderlijke en daardoor nogal gezapige bestaan op het platteland wordt verbeeld in herhaalde camerastandpunten zodat we bijvoorbeeld meerdere malen vanuit dezelfde positie kijken naar de avondmaaltijd van het gezin (zie Huppert 's eten! het is voor haar te hopen dat de scènes binnen één take gelukt waren). Thierry gaat nog wel eens naar de stad om te ravotten met zijn vriendinnetje, maar François blijft het liefst thuis klussen en lijkt eeuwig bezig met het bijschuren van losse deuren. De broers zijn zeer verbouwereerd als ze merken dat moeder een relatie heeft met de Vlaamse buurman en zijn woest als ze horen dat ze het huis wil verkopen om met de buurman ver van het dorp een nieuwe leven te beginnen. De twee zijn als de dood voor verandering en laten in hun verzet het meningsverschil compleet uit de hand lopen.

Isabelle Huppert speelt graag onsympathieke rollen en Pascale is geen uitzondering. Ze is heel liefdevol voor haar zoons, maar durft niet eerlijk met hen over haar liefdesrelatie en over de aanstaande verkoop te praten. Door deze houding loopt het conflict extra hoog op.


[home] - [vido?] - [archief] - [email]