home

filmarchief

vido?

archief

email

Vido's FilmZine

-juni, juli en augustus 2009-

(arthouse, classics, cult, Hollywood)

Jaarlijstje 2008

week 36

Los Abrazos Rotos
Regie: Pedro Almodóvar
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder
woensdag 2 september 2009

Crows: Episode 0 (Kurôzu Zero)
Regie: Miike Takashi
Jaar van uitgave: 2007
dvd

Lees verder


week 35

donderdag 27 augustus 2009

Unmade Beds
Regie: Alexis Dos Santos
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder


woensdag 26 augustus 2009

Combat Shock
Regie: Buddy Giovinazzo
Jaar van uitgave: 1986
dvd

Lees verder


dinsdag 25 augustus 2009

35 Rhums
Regie: Claire Denis
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 34

vrijdag 21 augustus 2009

Away We Go
Regie: Sam Mendes
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop


Lees verder


woensdag 18 augustus 2009

G.I. Joe: The Rise Of Cobra (Stephen Sommers, 2009) bioscooop

Ondanks de overdadig aanwezige moderne computertechnieken maakt regisseur Stephen Sommers in de popcornblockbuster G.I. Joe: The Rise Of Cobra in de plot gebruik van een methode uit 1931, zoals geslaagd beproefd door de grote meester Fritz Lang in zijn onovertroffen M. De kindermoordenaar in M wordt geïntroduceerd terwijl hij In The Hall Of The Mountain King uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg fluit. Door zijn gefluit wordt hij ontmaskerd door een blinde zwerver, waarop vervolgens de jacht op de moordenaar daadwerkelijk van start gaat. Ook in G.I. Joe zit een slechterik (Arnold Vosloo, voor eeuwig getypecast als clichématige boef) alsmaar opvallend te fluiten. De film is simpel vermaak, dus zijn liedje is geen klassiek thema, maar het zeer banale For He's A Jolly Good Fellow. Hij fluit dat liedje natuurlijk niet voor niets, wat blijkt uit de allerlaatste scène. Er was na de spectaculaire achtervolging door Parijs, en de daarbij behorende, extravagante digitale blikschade, blijkbaar geen budget meer over voor originele invallen.


dinsdag 18 augustus 2009

Red Cliff (John Woo, 2009) bioscooop

Waar fans van Hitchcock vroeger wachtten op de korte cameo van de master of suspense in zijn eigen films, zo kijken fans van John Woo in zijn films uit naar de verschijning van de witte duif. Meestal wordt het dier decoratief en vermoedelijk om symbolische reden in beeld gebracht. De vogel zit overigens niet in al het werk van de regisseur uit Hong Kong. In bijvoorbeeld het uit 1979 stammende, gekostumeerde martial arts-vehikel Last Hurrah For Chivalry zit wel het van Woo bekende gebruik van slow motion tijdens actiescènes, maar is de duif nergens te bekennen. In het vermakelijke historische spektakel Red Cliff (de voor de Westerse markt tot 158 minuten samengevoegde films Chi Bi uit 2008 en Chi Bi Xia: Jue Zhan Tian Xia uit 2009) speelt de witte duif ditmaal een korte maar belangrijke bijrol. De vogel wordt in het zwaar bewapende bastion Red Cliff uitgelaten, vliegt over de rivier, over de gigantische oorlogsvloot van de kwaadwillende generaal Cao Cao en landt achter de vijandige linies bij een spionne van de rebellerende coalitie zodat zij strategisch belangrijke informatie kan terugsturen. Het is jammer dat de vlucht van de postduif zo overduidelijk in de computer is gefabriceerd. De bewegingen van de digitale duif zijn een beetje houterig, wat je een houtduif kunt vergeven, maar niet de anders zo sierlijk klapperende witte duif. In het repertoire van John Woo is de duif nog lang niet dood, maar hij kijkt wel een beetje raar uit zijn ogen.


week 33

woensdag 12 augustus 2009

Dilinger (Max Nosseck, 1945) dvd
Dillinger (John Milius, 1973) dvd
Public Enemies (Michael Mann, 2009) bioscoop

Lees verder


week 31

dinsdag 28 juli 2009

In The Electric Mist
Regie: Bertrand Tavernier
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder


week 30

woensdag 22 juli 2009

Rudo Y Cursi
Regie: Carlos Cuarón
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


dinsdag 21 juli 2009

Megane (Noako Ogigami, 2007) bioscoop
In Megane leert gestreste professor Taeko (op gepast truttige wijze gespeeld door actrice Satomi Kobayashi) op een eiland in Okinawa het leven te zien door een andere bril. Onthaasting is zowel het centrale thema als een indicatie voor het verteltempo. Ik voelde me in de bioscoop een beetje als het hondje dat in de film als figurant verveeld zijn snuit in het zand duwt en het liefst het beeld uit trippelt. De professor brengt haar vrije tijd door aan het strand en overnacht in een verlaten vakantieoord waar tijdens de lente de wijzers van de klok traag van seconde naar seconde tikken. Het verhaal kabbelt als de branding op een windstille dag. De meeste actie bestaat uit eten. Heel veel eten. Van zelfgekweekte groenten en ingemaakte pruimen bij het ontbijt, verse kreeft als lunch, geschaafd ijs met zoete bonen in de namiddag tot een barbecue na zonsondergang. Kijken naar Megane maakt hongerig en ongeduldig. Ik moet nog bepalen wat het dramatische hoogtepunt van de film is: 1) de lekke fietsband van de driewieler, 2) de plotselinge regenbui, of 3) de verloren bril.


week 29

donderdag 16 juli 2009

Brüno (Larry Charles, 2009) bioscoop

Brüno is een fletse versie van Borat. Komiek Sacha Baron Cohen had toch moeten weten dat door herhaling een grap niet leuker wordt. Hij probeert verschil te maken door op extremere wijze de confrontatie op te zoeken en belandt daarmee regelmatig op het anale niveau van Jackass. En hoe dapper is het om een zaal vol Afro-Amerikanen op de stang te jagen met een zogenaamde geadopteerde zwarte baby die luistert naar de naam OJ? Dat is net zo dapper als de stunt die de 'held' uithaalt in Danger Seekers (YouTube) uit Kentucky Fried Movie (1977). Na het zien van Brüno heb ik wel meer waardering gekregen voor Bono. Of is het Böno?


woensdag 15 juli 2009

Beter goed gejat...

Jay Reatard (Watch Me Fall, 2009) versus The Shining


week 28

vrijdag 10 juli 2009

Electra Glide In Blue
Regie: James William Guercio
Jaar van uitgave: 1973
dvd

Lees verder


dinsdag 7 juli 2009

La Fille Du RER
Regie: André Téchiné
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Lees verder


week 27

vrijdag 3 juli 2009

Adoration
Regie: Atom Egoyan
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


woensdag 1 juli 2009

Transformers: Revenge of the Fallen
Regie: Michael Bay
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Metal on metal
It's what I crave
The louder the better
I'll turn in my grave

Keep on rockin
Keep on rockin
To this metal tonight
Keep on pounding
Keep on pounding
Join the heavy metal fight
(Anvil, Metal On Metal, 1982)


dinsdag 30 juni 2009

Anvil: The Story Of Anvil
Regie: Sacha Gervasi
Jaar van uitgave: 2008
dvd

Lees verder


week 26

woensdag 24 juni 2009

Unspoken
Regie: Fien Troch
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 25

donderdag 18 juni 2009

Man Hunt
Regie: Fritz Lang
Jaar van uitgave: 1941
dvd

Lees verder


dinsdag 16 juni 2009

Departures / Okuribito
Regie: Yôjirô Takita
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 24

vrijdag 12 juni 2009

Easy Virtue (Alfred Hitchcock, 1928) dvd
Easy Virtue (Stephan Elliott, 2008) bioscoop

Lees verder


donderdag 11 juni 2009

Encounters At The End Of The World
Regie: Werner Herzog
Jaar van uitgave: 2007
dvd

Lees verder


woensdag 10 juni 2009

Terminator Salvation
Regie: McG
Jaar van uitgave: 2009
bioscoop

Het enige aardige aan Terminator Salvation - als je tenminste van actiescènes houdt - is de lange sequentie waarin de helden in een vrachtwagen worden achtervolgd door de machines. De regisseur met de hip bedoelde naam McG vermengt daarin op enerverende wijze Mad Max met Transformers en voor heel even kan de mannelijke toeschouwer zich weer een klein jongetje voelen. Waar deze film (over de strijd tussen mens en machine in een postapocalyptisch 2018) definitief plat op zijn bek gaat, is in de scène waarin cyborg-tegen-wil-en-dank Marcus Wright (Sam Worthington) in het hol van de leeuw oog in oog komt te staan met het op een groot scherm geprojecteerde evenbeeld van zijn maakster Dr. Serena Kogan (een compleet verdwaalde Helena Bonham Carter). Als je iemand niet kwaad wil maken is het Marcus, maar in plaats van wijs te zwijgen doet Dr. Kogan volledig uit te doeken hoe ze hem heeft gemanipuleerd en wat ze in naam van de machines allemaal nog meer van plan is voor ondeugdelijks te gaan doen. Geen wonder dat Marcus woest uit zijn boeien breekt en verwoestend terugslaat. Kogans actie is net zo onverstandig als het toevertrouwen van je pincode aan een willekeurige Roemeen in de Kalverstraat. Nog een inhoudelijke vraag ter afsluiting: waarom laat de heldhaftige John Connor (Christian Bale), wanneer hij zich in het centrum van de vijandelijke stellingen bevindt, het apparaatje ongebruikt waarmee hij met één druk op de knop alle machines kan stilzetten?


dinsdag 9 juni 2009

Liverpool
Regie: Lisandro Alonso
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 23

woensdag 3 juni 2009

The Brothers Bloom
Regie: Rian Johnson
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


Voor de films in april en mei 2009 kun je hier terecht. Een alfabetisch filmoverzicht is te vinden in het filmarchief.
[home] - [filmarchief] - [vido?] - [archief] - [email]