home

filmarchief

vido?

archief

email

Vido's FilmZine

-een paar keer doordeweeks een film-

(arthouse, classics, cult, Hollywood)

week 18

maandag 28 april 2008

Ten Bad Dates With De Niro
Redactie: Richard T. Kelly
Jaar van uitgave: 2007
boek


Lees verder


week 16

vrijdag 18 april 2008

Amsterdam Fantastic Film Festival 24 (3 - slot)

Joshua (George Ratliff, 2007)
Sukiyaki Western Django (Miike Takashi, 2007)

Lees verder


woensdag 16 april 2008

Amsterdam Fantastic Film Festival 24 (2)

Black House / Geomeun Jip (Terra Shin, 2007)

Lees verder


maandag 14 april 2008

Amsterdam Fantastic Film Festival 24 (1)

Weirdsville (Allan Moyle, 2006)
Los Cronocrímenes / Timecrimes (Nacho Vigalondo, 2006)

Lees verder


week 15

donderdag 10 april 2008

24th Amsterdam Fantastic Film Festival
Deze week is in Tuschinski de 24ste editie van start gegaan van het Amsterdam Fantastic Film Festival. Als de rij voor de kassa niet meer reikt tot aan de Munt en het me lukt kaartjes te scoren, volgen volgende week enkele besprekingen van getoond gruwelwerk. Vier films op het programma zijn op deze plek al eens gesignaleerd. Ter voorbereiding som ik ze nog een keer voor je op:
Bug (William Friedkin, 2006)
Dorm (Songyos Sugmakanan, 2006)
Fido (Andrew Currie, 2006)
Op deze pagina staan onderaan bij dinsdag 26 februari ook enkele regels geschreven over Hatchet (Adam Green, 2007). Van deze vier titels is enkel de komische zombiefamiliefilm Fido een aanrader.


week 14

donderdag 3 april 2008

Night And The City
Regie: Jules Dassin (1911-2008)
Jaar van uitgave: 1950
dvd

Lees verder


week 13

dinsdag 25 maart 2008

Zomerhitte
Regie: Monique van de Ven
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 12

vrijdag 21 maart 2008

Bug
Regie: William Friedkin
Jaar van uitgave: 2006
dvd

Lees verder


donderdag 20 maart 2008

Nacido Y Criado
Regie: Pablo Trapero
Jaar van uitgave: 2006
dvd
Het sound design in Nacido Y Criado (Engelse titel: Born & Bred) is minstens zo belangrijk als de cinematografie. De vloeiende, onafgebroken camerabeweging, vanaf het ouderlijk bed, via de doucheruimte, door de gang en eindigend in de keuken, is indrukwekkend en een mooie manier om het onbezorgde leven te introduceren van het jonge gezin: vader Santiago (Guillermo Pfening), zijn vrouw Milli (Martina Gusman) en hun dochtertje Jose. In deze fase van de film hebben we echter ook de slapeloze Santiago midden in de nacht naar de keuken zien sloffen, begeleid door een indringend en dreigend gonzende soundtrack, alsof het verkeer van Buenos Aires, dat buiten achter de geblindeerde ramen onophoudelijk doorrijdt, elk moment het huis binnen kan denderen om een einde te maken aan de schijnbare idylle. Na een vroeg dramatisch voorval likt Santiago zijn littekens, ver weg van de grote stad, in het dorre en vooral kille Patagonië, werkend op het meest afgelegen vliegveldje ter wereld waar slechts één keer per maand een tweemotorig toestel landt voor het oppikken van een stuk of vijf passagiers - als de weersomstandigheden het tenminste toelaten. Ook ver van de bewoonde wereld kan Santiago de druk van het leven niet van zich afzetten. Ditmaal zorgt de wind voor een constante grimmige brom, vrij als het kan waaien over de schrale grond. Santiago kan niet ontsnappen, ondanks de bescherming die hij heeft via zijn nieuwe vriendschap met collega's Robert (Federico Esquerro, tevens verantwoordelijk voor het opvallende geluidspallet) en Cacique (Tomás Lipán). Het alomtegenwoordige geluid is onuitwisbaar en naarmate we de eindtitels naderen overstemt het zelfs de dialogen. Het geluid in Nacido Y Criado is net zo ondoordringbaar als de psyche van Santiago.


week 11

vrijdag 14 maart 2008

The Phantom Carriage / Körkarlen
Regie: Victor Sjöström
Jaar van uitgave: 1921
dvd
The Phantom Carriage, de stille klassieker uit 1921 van de Zweedse regisseur Victor Sjöström, is sinds begin dit jaar in de thuisbioscoop weer in volle glorie te aanschouwen dankzij een speciale, twee schijfjes tellende dvd-editie op het label Tartan. In onze moderne ogen ziet het eenvoudige effect van het dubbel belichte celluloid er primitief uit, maar dat maakt de doorzichtige verschijning van de spookkoets niet minder effectief. The Phantom Carriage blijkt de laatste 87 jaar op meerdere filmmakers indruk te hebben gemaakt en alleen al om die reden is het horrordrama verplicht kijkvoer. Het verhaal over de Dood die op oudejaarsavond de geest komt ophalen van de aan lager wal geraakte David Holm (vertolkt door de regisseur zelf), en hun verschijning aan het sterfbed van de Leger des Heilssoldate Edit (Astrid Holm), heeft niet de minste regisseurs geďnspireerd. Ingmar Bergman brengt de Dood ten tonele in The Seventh Seal (1957) en meerdere personage in het werk van Lars von Trier hebben dezelfde neiging tot zelfopoffering als Edit. Ik keek zelf zeer op van een scčne die later letterlijk is gekopieerd door een van mijn favoriete regisseurs. Bekijk de bewuste scčne hier op YouTube en ontdek zelf welke horrorfilm uit 1980 ik bedoel.


maandag 10 maart 2008

Quiet City
Regie: Aaron Katz
Jaar van uitgave: 2007
dvd

Lees verder


week 10

dinsdag 4 maart 2008

The Other Boleyn Girl
Regie: Justin Chadwick
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop
Laat ik voor deze ene keer buiten beschouwing laten of The Other Boleyn Girl een geslaagde film is of een misstap in het oeuvre van scenarist Peter Morgan (o.a. The Queen). Af te leiden aan de recensie in Het Parool (die de affaires aan het hof van koning Henry VIII vergelijkt met Sex And The City) en een artikel over Tudorfilms in de meest recente Sight & Sound (auteur David Jays noemt de film a lame duck) mag de creatie van regisseur Justin Chadwick als mislukt worden beschouwd. Zelf vond ik Scarlett Johansson en Natalie Portman als de zussen Mary en Anna Boleyn behoorlijk geďnspireerd acteren, het meest op momenten waarop gevoelens onuitgesproken blijven en gezichtsuitdrukkingen subtiel boekdelen spreken. Vooral Johansson valt positief op, zeker vergeleken met haar rollen in bijvoorbeeld Girl With A Pearl Earring, The Island en Scoop die mij de indruk gaven dat de actrice weinig bereik had. Het zijn de details die me bevallen aan The Other Boleyn Girl. Laat ik me beperken tot een zo'n detail. Zo wordt het fatale resultaat van de relatie van de zussen met de naar een maîtresse snakkende koning al in de beginfase aangekondigd middels een geraffineerd geluidseffect. Hetzelfde geluid heeft pas in de dramatische slotfase zijn echo, wanneer de beul het immense zwaard heeft gebruikt en het lemmet lang nazingt. Het zingende mes is al als voorbode te horen wanneer de zussen Boleyn vernemen over de komst van de koning (Eric Bana). Voordat de hofhouding te paard arriveert gaan de activiteiten in de buitenkeuken een tandje hoger en hakken de koks extra hard in op het rode vlees. Een van de vleesmessen zoemt langer na in de soundtrack dan je op dat moment zou verwachten, behalve als je al op de hoogte bent van het turbulente leven van de Boleyns en je bekend bent met het wrede lot dat een van hen te wachten staat. Wie zou zo'n simpel doch doeltreffend effect hebben bedacht? De scenarist tijdens het schrijven of de regisseur en de geluidstechnicus tijdens de postproductie?


week 9

vrijdag 29 februari 2008

Hazard
Regie: Sion Sono
Jaar van uitgave: 2005
dvd

Lees verder


dinsdag 26 februari 2008

Hatchet
Regie: Adam Green
Jaar van uitgave: 2007
dvd
De onafhankelijke Amerikaanse horrorfilm Hatchet is er eentje van de botte bijl. Van enige suggestie wil regisseur Adam Green niets weten. Als Victor Crowley (Kane Hodder, bij horrorfans het bekendst in de rol van Jason Voorhees sinds Friday The 13th Part VII: The New Blood) een van de negen potentiële slachtoffers in handen krijgt worden hoofden, ledematen en ingewanden voor het oog van de zeer nabije camera bruusk en voornamelijk handmatig gescheiden van de rest van het lichaam. Bloed spat letterlijk met emmers tegelijk tegen de boomstammen in een nachtelijk woud nabij New Orleans. De recentelijk verschenen Amerikaanse dvd-versie mag vele stappen verder gaan met bloedvergieten dan in de bioscoop, waardoor op het gebied van onsmakelijkheid de film een dikke voldoende scoort. Opvallend genoeg gebruikt Victor Crowley (uiterlijk een kruising tussen The Toxic Avenger en The Elephant Man) slechts eenmaal de bijl uit de filmtitel. De mismaakte Victor is zo gewelddadig omdat hij in zijn tienertijd tijdens Halloween door een paar tieners in brand is gestoken. Hij wordt gedreven door blinde wraak. Dat klinkt bekend in de oren. Adam Green heeft zich overduidelijk laten inspireren door de slashers uit de jaren tachtig, met name films als Friday The 13th en The Burning. Hij citeert naar eigen zegen ook uit onder meer The Exorcist III. Naast Kane Hodder worden twee andere horroriconen uit de jaren tachtig vereerd met een cameo: Robert Englund (Fred Krueger uit A Nightmare On Elm Street) en Tony Todd (Candyman). Gebrek aan originaliteit is niet het enige euvel van Hatchet. Het verhaaltje is de zoveelste, voorspelbare en bloedige variant op And Then There Were None, volgepropt met onverbloemde dubbelzinnigheid, onnodig veel blote borsten en personages die je eerder zou verwachten in de nieuwste editie van de filmserie Police Academy. Bij voorbaat is te voorspellen in welke volgorde de negen klanten van een rondvaartbootje het leven gaan laten. Hatchet zal slechts een zeer beperkte doelgroep een plezier doen: puisterige puberjongens en de vaste lezers van de filmhypesite Ain't It Cool News.


week 8

vrijdag 22 februari 2008

L'Héritage / Legacy
Regie: Temur & Géla Babluani
Jaar van uitgave: 2006
dvd

Lees verder


woensdag 20 februari 2008

Coeurs (Private Fears In Public Places)
Regie: Alain Resnais
Jaar van uitgave: 2006
dvd

Lees verder


maandag 18 februari 2008

Jumper
Regie: Doug Liman
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop

Lees verder


week 7

maandag 11 februari 2008

The Mist
Regie: Frank Darabont
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop
Twee apocalyptische monsterfilms beconcurreren elkaar momenteel in de bioscoop. Beide films verwijzen impliciet naar grote littekens in de recente Amerikaanse geschiedenis. Cloverfield rijt het litteken van 11 september 2001 open en is daarmee vele malen effectiever dan de akelig patriottistische reconstructie van de instortende Twin Towers in World Trade Center (Oliver Stone, 2006). The Mist voegt buitenaardse monsters toe aan een gebeurtenis die van zichzelf al genoeg horror bevat: de gevolgen van orkaan Katrina voor New Orleans en zijn inwoners. Een hevige orkaan laat een vernietigend spoor achter in het plaatsje waar David Drayton (Thomas Jane) met zijn gezin woont. Hun huis heeft flinke schade opgelopen. In de plaatselijke supermarkt probeert David, net als alle andere plaatsgenoten, zoveel mogelijk proviand in te slaan. Een dikke mist drijft over de straten en omsingelt de supermarkt. In de mist verschuilen afzichtelijke creaturen die door toedoen van de orkaan zijn ontsnapt. Ze hebben het massaal op mensenlevens gemunt. Verander de mist en de monsters in een vernietigende overstroming en verander supermarkt in Superdome en de vergelijking met de slachtoffers in New Orleans is snel gemaakt. Ook hier is de overheid, in de vorm van een lokaal legeronderdeel, nalatigheid te verwijten en arriveert het leger veel te laat voor het verlenen van hulp. Net zoals in de Superdome ontmenselijken de aanwezigen in de supermarkt en zijn ze voornamelijk elkaar aan het bevechten, waarbij de godsvruchtigen worden opgehitst door de religieuze fanaticus Mrs. Carmody (Marcia Gay Harden). Net als in Cloverfield gloort er aan de horizon geen hoop voor de strijdbare overlevenden. Het slot van The Mist is vele malen cynischer dan Cloverfield, wat paradoxaal genoeg een gezonde ontwikkeling genoemd mag worden in het anders zo voorspelbare Hollywood.


week 6

vrijdag 8 februari 2008

The Banquet
Regie: Xiaogang Feng
Jaar van uitgave: 2006
dvd
The Banquet speelt zich af in het onrustige China van de tiende eeuw. Koningskronen wisselen met grote regelmatig van eigenaar. De huidige heerser is keizer Li (You Ge) die daar graag een broedermoord voor over had. Hij heeft tevens de jonge echtgenote van zijn broer overgenomen. De jonge keizerin Wan (Zhang Ziyi) lijkt een pact met hem te sluiten, maar smeedt ondertussen haar eigen plannen voor het in bezit krijgen van de troon. Prins Wu Luan (Daniel Wu), de zoon van de gedode keizer, overleeft een aanslag op zijn theatergezelschap en zint op wraak. Jaloezie speelt een extra rol, want de kroonprins was ooit verliefd op de huidige keizerin voordat zijn vader de vrouw wegkaapte door haar ten huwelijk te vragen. Wu Luan keert terug naar het koninklijk paleis en bereidt zich voor op een gewelddadige confrontatie, daarbij gebruik makend van zijn liefde voor theater, zang en dans. Alle belangrijke momenten in The Banquet spelen zich af op en rondom een toneel: het eerste gevecht tussen handlangers van de nieuwe koning en een van de gemaskerde leden van Wu Luans theatergezelschap is een mix van ballet en gevleugelde martial arts, de kroonprins voert een toneelstuk op als alternatief ritueel voor de kroning van keizerin Wan, en zijn nieuwe liefje Qing (Xun Zhou), de dochter van een van de notabelen in het paleis, danst en zingt tijdens het cruciale banket uit de filmtitel. In tegenstelling tot The Promise (Chen Kaige, 2005) en The Curse Of The Golden Flower (Zhang Yimou, 2006) heeft The Banquet geen digitaal gerekruteerd miljoenenleger nodig om indruk te maken. Het spektakel zit 'm in sierlijk gechoreografeerde gevechten en de climax beperkt zich tot de hoofdpersonages. Figuranten worden in de slotfase slechts ingezet als bewegingsloze terracottasoldaten in de flanken. The Banquet is elegant theatraal. Een Chinese Shakespeare, losjes gebaseerd op Hamlet - rood van de passie en het vele bloedvergieten, zoals het zwaar aangezette koningsdrama's betaamt. Het hart wordt zelden geraakt, maar de zintuigen des te meer.


woensdag 6 februari 2008

The Chumscrubber
Regie: Arie Posin
Jaar van uitgave: 2005
dvd

Lees verder


maandag 4 februari 2008

TBS
Regie: Pieter Kuijpers
Jaar van uitgave: 2008
bioscoop
Theo Maassen heeft een goeie kop, zou de portretschilder zeggen. Zware wenkbrauwen en baardstoppels geven hem een boeventronie, zeer geschikt voor de rol van Johan in TBS. De cabaretier zet nergens zwaar aan en laat zich niet tot grappen verleiden. Johan is, op z'n zachtst uitgedrukt, een getroebleerd mens, maar Maassen maakt het monster menselijk. De toeschouwer gaat daarom makkelijk met hem mee op zoektocht, ook al blijft heel lang in het ongewisse of Johan daadwerkelijk ooit behalve zijn vader ook zijn zusje heeft vermoord. De ontsnapte TBS'er heeft een helder doel: zijn moeder zien te vinden en haar over zien te halen voor hem te getuigen om zo te voorkomen levenslang achter slot en grendel te blijven. Johan ontvoert de dertienjarige Tessa (met voelbare angst vertolkt door natuurtalent Lisa Smit) en reist met haar door Nederland en België. Het onberekenbare gedrag van Johan houdt de film spannend, tot aan het moment waarop Tessa een in mijn ogen ongeloofwaardige beslissing neemt. Ik ben geen deskundige op het gebied van het Stockholm syndroom, maar volgens mij zitten daar grenzen aan en die grenzen worden in de slotfase overschreden. Dat moment doet overigens aan het eindoordeel weinig af. Hopelijk is TBS de eerste van veel sterke Nederlandse films dit jaar. De trailer van Zomerhitte, vertoond voor aanvang van TBS, oogde in ieder geval veelbelovend.


week 5

woensdag 30 januari 2008

Monster double bill:
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem (Colin en Greg Strause, 2007)
Cloverfield (Matt Reeves, 2008)
bioscoop

Lees verder


week 4

woensdag 23 januari 2008

Mr. Horror Presents:
The Roost (Ti West, 2005) dvd
Zombie Honeymoon (Dave Gebroe, 2004) dvd
Possessed (Anders Rřnnow Klarlund, 1999) dvd
Frostbite (Anders Banke, 2006) dvd

Lees verder


week 3

woensdag 16 januari 2008

The Third Part Of The Night (1971)
The Devil (1972)
On The Silver Globe (1978/86)
Regie: Andrzej Zulawski
dvd

Lees verder


week 2

donderdag 10 januari 2008

I'm A Cyborg, But That's OK
Regie: Chan-wook Park
Jaar van uitgave: 2006
dvd

Lees verder


dinsdag 8 januari 2008

The Kite Runner
Regie: Marc Forster
Jaar van uitgave: 2007
bioscoop

Lees verder


maandag 7 januari 2008

The Shining
Regie: Stanley Kubrick
Jaar van uitgave: 1980
dvd (Special Edition - Regio 1)

Lees verder


week 1 (2007/2008)

maandag 31 december 2007

Jaaroverzicht 2007 (deel 3 - slot: het beste in de Nederlandse bioscoop)

Lees verder


week 52

zondag 30 december 2007

Jaaroverzicht 2007 (deel 2: teleurstellingen en fiasco's)

Lees verder


zaterdag 29 december 2007

Jaaroverzicht 2007 (deel 1: dvd's)

Lees verder


Voor de films in september t/m december 2007 en het jaaroverzicht kun je hier terecht. Een alfabetisch filmoverzicht is te vinden in het filmarchief.
[home] - [filmarchief] - [vido?] - [archief] - [email]