home

live

platen

artikelen

film

vido?

archief

email

Vido's LogZine

ARCHIEF


Jalla! Jalla!

Josef Fares, Zweden, 90 minuten, 2001

Het regent en het is november. De bladeren vallen en relaties knappen, maar gisteren was het witte doek weer lekker warm. Jalla! Jalla! (te vertalen als Schiet Op!), de eerste film van de Libanees/Zweedse filmer Josef Fares (23 jaar!), mocht zich bij het filmfestival in Rotterdam al verheugen op grote publieke bewondering en was een regelrechte hit in Zweden. Deze week zag ik de film in Wageningen.

Het verhaal handelt over twee jongens die hun dagen slijten als parkonderhouders. Samen met hun dove vriend (aan wie alle wendingen in de film voorbij lijken te gaan) rijden ze in een golfkarretje door het park en bespreken ze de kleine en de grote dingen van alle dag. Roro is tweede generatie Libanees/Zweeds en op en top geïntegreerd in de Zweedse samenleving. Hij heeft zelfs een bloedmooie Zweedse vrouw aan de haak geslagen, wat hij echter niet aan zijn familie durft te vertellen. Zijn familie heeft andere plannen met hem: hij zal trouwen met het Libanese meisje Yasmina. Zijn maatje Måns is eveneens in het bezit van een mooie vriendin. Hij heeft problemen van een heel andere aard. Het lukt hem al een paar weken niet om zijn mannelijkheid fier te krijgen. Naar de dokter durft hij niet en hij zoekt zijn heil, met hulp van Roro, in andere oplossingen.

Twee goeiige jongens die een paar dagen worden gevolgd. Dagen waarin veel tegenzit. Zo vindt de beer Måns zich een aantal keren terug in een knokpartij, waarin hij steevast het onderspit delft. Om de jongens heen zien we honden die Rambo heten, oma's die loensen, vroeg wijze zusjes en een vader met een enorme buik als machtigste wapen.

Ondanks de Arabische titel is de film verschrikkelijk Zweeds. 'Mama is achter het huis de ganzen aan het voeren', zou in iedere andere film volslagen belachelijk klinken. Het is een beetje een film over generatie- en cultuurverschillen, maar vooral een film die wil vermaken. En daar is de jonge regisseur prima in geslaagd. De zoom-bewegingen en effecten als de bekkenslag precies op de catchphrase doen vermoeden dat Fares in dezelfde klas heeft gezeten als de Britse regisseur Guy Ritchie.

Jalla! Jalla! is een film uit de stal van Lukas Moodysson (Fucking Amål, Together) en dat merk je vooral aan de ongecompliceerde warme uitstraling van de film. Zware thema's worden met een tussen eten en afwas-achtige luchtigheid besproken. Van films zoals Jalla! Jalla! verschijnen er jaarlijks een stuk of twee, drie en meestal halen ze slechts het filmhuis. Dat is jammer want ze verdienen meer krediet dan al die grote producties die veel meer pretenderen en veel minder bieden.

Officiële website: Jalla! Jalla!


Tekst: André, zaterdag 17 november 2001
Kijk voor meer filmrecensies in het archief
[home] - [live] - [platen] - [artikelen] - [film] - [vido?] - [archief] - [email]