home

filmarchief

vido?

archief

email

twitter

Vido Liber

(arthouse, classics, cult, Hollywood, music)

week 16

maandag 15 april 2013

Imagine 2013

The Battery (Jeremy Gardner, 2012) (7)

The Battery heeft niets te maken met batterijen, ondanks de twee die in de openingsscène worden verwisseld in een discman. Bij honkbal bestaat the battery uit de werper en de vanger, precies de twee functies die Mickey (Adam Cronheim) en Ben (Jeremy Gardner) in hun honkbalteam hadden voordat de wereld ten onder ging aan een zombieplaag. Het lijkt alsof niemand anders de plaag heeft overleefd. De twee rijden door bosrijk en uitgestorven New England (in werkelijkheid Kent, Connecticut) op zoek naar eten, voertuigen, benzine en andere spullen om te kunnen overleven. Omdat het een lowbudgetproductie betreft zaten er tijdens de vertoning in zaal 2 van EYE meer zombies in de bioscoopzaal dan in de film. De film kostte slechts $6.000 en werd gedraaid met een crew van vijf personen. Het debuut van regisseur/acteur Jeremy Gardner is vooral een karakterstudie over twee jonge mannen met totaal verschillende karakters die onder extreme omstandigheden met elkaar moeten zien te overleven. Ben is de lompe, ongewassen, praktisch ingestelde rouwdouwer en Mickey de gevoelige jongen die zich van de buitenwereld probeert af te sluiten met hulp van de muziek op zijn koptelefoon. Zonder zombies zou The Battery een komische variant zijn geweest op Old Joy (Kelly Reichardt, 2006). De twee acteurs krijgen ruim de tijd om de moeizame relatie tussen Mickey en Ben uit te diepen, wat vaak gepaard gaat met zwarte humor. In de slotfase neemt Gardner nog meer tijd in een gedurfd uitgerekte scène. De meeste kijkers zullen betrokken genoeg zijn om te willen wachten op de uitgestelde afloop.

Nog wat overbodige trivia die ik op iMDB vond: de vier belangrijkste personages zijn vernoemd naar beroemde muizen: Mickey Mouse, Ben uit de film Willard, Jerry van Tom & Jerry en Annie uit de boeken over Annie Mouse.


Abductee (Yudai Yamaguchi, 2013) (6)

In de Japanse film Abductee wordt 50-jarige meneer Chiba (Yôichi Nukumizu) wakker in een container, vastgebonden en met een plastic zak over zijn hoofd. De vraag die de kijker zich de hele tijd stelt is: waarom bevindt Chiba zich in deze container en gaat het hem lukken aan zijn gevangenschap te ontsnappen? Abductee is een film waarbij de antwoorden op die vragen meestal alleen maar kunnen teleurstellen. Het geheim is de sterkste troef en hoe langer de ontknoping blijft uitgesteld hoe beter, want onbeantwoorde vragen doen een beroep op de fantasie en bevorderen een aandachtige manier van filmkijken. Jonge regisseur Yudai Yamaguchi, die zijn film tijdens Imagine aankondigde via een speciaal voor het festival opgenomen internetboodschap, weet met weinig middelen anderhalf uur lang de aandacht vast te houden. Een slimme zet in het scenario is het feit dat Chiba ooit een mangatekenaar is geweest. De kijkers krijgen een beeld van wat in de man omgaat, omdat hij via tekeningen probeert de omgeving rondom de container te visualiseren. Niet iedereen zal het einde bevredigend vinden. Vlak voor het slotbeeld kon een vaste bezoeker van Imagine zich niet bedwingen. Wat is dit nu weer!? schreeuwde hij heel hard. Overigens was dat dezelfde bezoeker die altijd lacht op de meest onverwachte momenten.


[home] - [filmarchief] - [vido?] - [archief] - [email] – [twitter]