home

vido?

filmarchief

archief

email

Vido's FilmZine

(archief)

week 25

donderdag 21 juni 2007

I Heart Huckabees (David O. Russell, 2004) YouTube
Outtakes en deleted scenes worden regelmatig gebruikt om de inhoud van een dvd op te vullen, soms tot de nok aan toe. Als de filmmakers tijd over hebben monteren ze een zogenaamde gag reel met daarop een aaneenschakeling van fouten, blunders, versprekingen en practical jokes. Onenigheden en ruzies op de set blijven ons meestal bespaard, maar ook daarvan blijven outtakes bewaard. Zo zijn aanvaringen op de set van I Heart Huckabees voor het nageslacht vastgelegd en al een tijdje op internet te vinden. Uit de beelden blijkt dat actrice Lily Tomlin lang niet de grappige dame is die ze op het grote doek doet voorkomen en dat regisseur David O. Russell ontploft als hij boos wordt. Op YouTube staat een filmpje waarin de gebroeders Joe en Dylan Conner tijdens The Joe & Dylan Show twee pijnlijke outtakes bespreken van I Heart Huckabees.

Tijdens het schieten van de niet meer dan aardige komedie was het flink hommeles tussen Tomlin en Russell. In de eerste scène bewaart Dustin Hoffman zijn kalmte op de voorbank van een auto terwijl Tomlin de regisseur verrot scheldt en met handgebaren duidelijk maakt wat ze van hem vindt. Isabelle Huppert, vooraan in beeld, kijkt verbaasd geamuseerd toe, houdt wijselijk haar mond en besluit haar tijd nuttig te besteden door zichzelf nog even te keuren in de spiegel en een tukje te veinzen. In de tweede clip is Lily Tomlin nog steeds aan het mekkeren waarop vervolgens Russell volledig uit zijn vel springt en krijsend de set verbouwt. Uit voorzorg brengt de regieassistente cast en crew in veiligheid.

Commentatoren Joe en Dylan (met naast hen rechts in beeld iemand die in slaap dreigt te vallen) hebben een goede tip voor toekomstige filmmakers: stop outtakes van ruzies op de set niet als bonus op dvd maar gewoon in de film zelf, daar worden die films misschien wel veel interessanter door, of bouw er desnoods een acht uur durende documentaire omheen. De betreffende aflevering van The Joe & Dylan Show is hier te bekijken. Ik geef eerlijk toe dat dit een cinematografische variant is op ramptoerisme.


[home] - [vido?] - [filmarchief] - [archief] - [email]