home

vido?

filmarchief

archief

email

Vido's FilmZine

(archief)

week 34

maandag 20 augustus 2007

His Kind Of Woman (John Farrow, 1951) dvd
Het bestaat: komische film noir. Naast de diepe schaduwen, fatale vrouwen en verdoemde helden zijn bij noir normaal gesproken al veel snedige dialogen te spotten, kortaf en vol ernst uitgesproken door de hoofdpersonages. Acteur Robert Mitchum (1917-1997) wil daarbij af en toe zijn wenkbrauw nog wel eens optrekken om de humor ironie of, waar nodig, een zweempje cynisme mee te geven. In His Kind Of Woman gaat zijn wenkbrauw veel vaker omhoog, want ondanks de lage cameraposities, de hoge plafonds en sfeervolle lichtval tussen vitrages is dit misdaadverhaal toch voornamelijk een geestige film. Mitchum is de beroepsgokker Dan Milner. Hem wordt 50.000 dollar aangeboden om naar Mexico te vertrekken en op een afgelegen vakantie-eiland te wachten op verdere instructies. Milner heeft niets te verliezen en neemt de opdracht aan. Bij een Mexicaans luchthaventje hoort hij in een cafeetje de naar eigen zeggen gefortuneerde Lenore zingen. Actrice Jane Russell (1921), samen met Mitchum op dat moment de grootste ster van RKO, laat hier haar ware zangtalent horen. Op verzoek van de censuur wordt haar decolleté zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken door een strategische versiering. Milner is meteen zwaar onder de indruk van Lenore's verschijning en koopt een fles champagne voor haar. Hij kan zijn geflirt voortzetten in het propellervliegtuigje naar het geïsoleerd gelegen Morro's Lodge. Wat Milner pas na een uur in de film komt te weten, heeft de oplettende kijker al aan het begin van de film kunnen oppikken: topcrimineel Nick Ferraro (Raymond Burr) wil weg uit zijn verbanningsoord in Europa en onder een andere identiteit (die van de nietsvermoedende Milner) terugkeren naar zijn geboorteland Amerika. De kans dat Milner op het Mexicaanse eilandje de identiteitsverandering van Ferraro zal overleven is klein.

Dan Milner tast een groot deel van het verhaal in het duister over zijn taak in en rondom het dure hotel aan het Mexicaanse strand. Hij probeert met iedere hotelgast een praatje aan te gaan voor het vergaren van de nodige informatie: de weinig spraakzame hoteleigenaar Morro (Philip Van Zandt), de eenzame en wanhopig gezelschap zoekende bankier Myron Winton (Jim Backus, het meest bekend als de vader van James Dean in Rebel Without A Cause), de geheimzinnige, nerveus achter een zonnebril verstopte 'schrijver' Martin Krafft (John Mylong), de onbetrouwbaar ogende bewaker Thompson (Charles McGraw) en de joviale, overenthousiaste rijke acteur en schietgrage jachtliefhebber Mark Cardigan (Vincent Price). Niemand kan Milner aan een antwoord helpen, maar hij komt wel te weten dat zangeres Lenore waarschijnlijk Liz heet en helemaal niet van rijke komaf is. Lenore heeft een meer dan vriendschappelijk verhouding met de getrouwde Cardigan wiens vrouw Helen (Marjorie Reynolds) op het eiland arriveert om vanwege publiciteitsredenen een eind te maken aan de buitenechtelijke relatie. Lenore's interesse voor Cardigan is uiteraard van financiële aard. Ze voelt zich fysiek veel meer aangetrokken tot de stoere Dan. Het Mexicaanse eiland is veel te zonnig, de dialogen veel te grappig en de achtergrondmuziek veel te luchtig voor een filmgenre dat zich het liefst afspeelt in verduisterde steden. De relatieperikelen en de bijgaande grappen zou je eerder verwachten bij een screwball comedy. Pas als het personage Bill Lusk (een korte rol voor Tim Holt) beschonken met zijn vliegtuigje tijdens een stormachtige avond bij Morro's Lodge landt, en Milner zich over hem ontfermt, komen de kaarten open op tafel te liggen en zal de beroepsgokker zijn vege lijf moeten zien te redden.

His Kind Of Woman duurt verdraaid lang voor een film noir. Meestal klokt een noir onder de negentig minuten. Deze film is twee uur lang. De productie van de film werd nauwgezet in de gaten gehouden door de excentrieke producer en vliegtuigfanaat Howard Hughes (door Leonardo DiCaprio vertolkt in The Aviator). Niet alleen was hij verantwoordelijk voor de iets te nadrukkelijke aandacht voor vliegtuigjes in het verhaal, hij bemoeide zich ook met het einde van de film. De terugkerende misdaadbaas Nick Ferraro werd in eerste instantie vertolkt door Robert J. Wilke, maar Hughes zag het eindresultaat, vond het slotgevecht op de boot nabij het eiland verre van geslaagd en schreef een geheel nieuw einde. Raymond Burr werd als slechterik gecast voor een film die eigenlijk al klaar was en met Richard Fleischer in plaats van de originele regisseur John Farrow (de vader van actrice Mia Farrow) werden de proloog en de climax van His Kind Of Woman helemaal opnieuw opgenomen. Hughes was ook fan van het personage Mark Cardigan en gaf Vincent Price (een acteur die later bekend zou worden van klassieke horrorfilms) alle ruimte voor diens kolderieke kant. Als Dan Milner vastgehouden wordt op de boot, start Cardigan een reddingsoperatie. De acteur kan eindelijk zijn jagersinstincten uitleven en een echte held zijn in plaats van slechts een filmheld. Shakespeare citerend mobiliseert en commandeert hij hotelgasten en de plaatselijke Mexicaanse gendarmerie, met alle komische gevolgen van dien. Zijn scènes contrasteren behoorlijk met de sadistische plannen die Ferraro heeft met Dan Milner. De gevechten die in het begin van de film, op aandringen van censor Joseph Breen en diens Production Code Administration, buiten beeld gehouden blijven, zijn aan het slot behoorlijk expliciet voor een Hollywoodfilm uit 1951. De naargeestige strijd tussen Ferraro en Milner en de doldwaze capriolen van Cardigan en zijn entourage komen uiteindelijk bij elkaar op het schip voor de finale. Het komische talent van Vincent Price steelt de show en Robert Mitchum speelt tweede viool, zelfs met onblote torso.

His Kind Of Woman verscheen vorig jaar in Amerika als onderdeel van de vijf films en een documentaire bevattende box Film Noir Vol. 3. De dvd bevat een informatief commentaar door filmhistorica Vivian Sobchack. Mitchum en Russell zetten hun filmromance een jaar later voort in Macao.

Lees verder


[home] - [vido?] - [filmarchief] - [archief] - [email]