home

vido?

filmarchief

archief

email

Vido's FilmZine

(archief)

2007

Heavy Metal Parking Lot (1986): 'puke on some unsubspecting victims'

Op 31 mei 1986 reden filmmakers John Heyn en Jeff Krulik met geleende apparatuur het parkeerterrein op van Capital Centre in Landover, Maryland waar die avond een concert van Judas Priest zou plaatsvinden met Dokken in het voorprogramma. Zonder een vooropgezet plan reden ze rondjes langs de geparkeerde auto's, moed verzamelend om uit te stappen en de wachtende bezoekers te interviewen, slechts gewapend met camera en microfoon. Het studentikoze duo viel behoorlijk uit de toon tussen de dronken hordes lange haren en bont ge´llustreerde T-shirts. Heyn en Krulik vreesden bij de eerste stap uit de wagen in elkaar geslagen te worden door bikers of drugsdealers, maar ze kregen juist een warm onthaal. Door gebrek aan voorbereiding beperkten de interviewers zich tot stompzinnige vragen (hoe heet je? waar kom je vandaag? wat is je favoriete band? ben je heel erg naar de klote?). Gelukkig namen de meeste ge´nterviewden het heft in eigen handen, vaak letterlijk door de microfoon uit handen van de filmmakers te grissen voor spontane zangpartijen of onsamenhangende monologen. Lang voordat Judas Priest het podium betrad was het al feest op het parkeerterrein. Uit elke wagen brulde een muziekinstallatie. De in meerderheid aanwezige jongens stemden hun luchtgitaren, de in de minderheid aanwezige meisjes staken de haren nog iets hoger op, voor zover hun dronkenschap dat nog toeliet. Het resultaat van twee uur rondhangen met de camera leverde het vijftien minuten durende Heavy Metal Parking Lot op, een korte documentaire met een lang ondergronds leven. Volgens de overlevering deden kopieŰn van de video het goed in tourbussen van reizende muzikanten en lagen illegale exemplaren te koop in de betere Amerikaanse cultvideotheken. Als het filmpje recentelijk was gemaakt zou het zeker een hit zijn geworden dankzij sites als Youtube.

Heavy metal en vooral de fans van het genre lijken het makkelijkst te ridiculiseren, zowel in fictieve vorm (de onovertroffen mockumentary This Is Spinal Tap) als in documentaire vorm (The Decline Of The Western Civilisation Part II: The Metal Years). De bedoeling van Heavy Metal Parking Lot was echter zeker niet om metal in de zeik te nemen. Elke muzikale subcultuur kan voor een buitenstaander belachelijk overkomen, het is maar net met welke instelling je er naar kijkt. Metalheads zijn hooguit wat excentrieker en geven zich zo voluit, op luide wijze en zonder zelfcensuur, over aan hun passie dat het vanzelf grappig wordt, zeker als de ge´nterviewden flink wat drank achter de kiezen hebben. Hun door alcohol aangetaste motoriek maakt ze aandoenlijk onvoorspelbaar zoals de jongen in het gestreepte outfit (beter bekend als de zebraman) laat zien wanneer hij per ongeluk een eigen tand stukslaat met de microfoon tijdens een tirade tegen de door hem verafschuwde punks (This punk shit, Circle Shit and the Dicks and all. That can go to hell!). Door drugs kijken de jongens en meisjes dommer of in ieder geval waziger dan gewoonlijk uit hun ogen en hun woorden komen iets meer gehavend de monden uit (My goal tonight is to sit back, run back my car, drink a few beers and puke on some 'unsubspecting' victims). Slechts een enkeling zet zijn vraagtekens bij de bewering van de cameraploeg dat ze voor MTV filmen en slechts een mistige David Lee Roth-lookalike twijfelt aan de seksuele geaardheid van de pas jaren later uit de kast gekomen Priest-zanger Rob Halford. De Jamaicaanse parkeerbeheerder kijkt het allemaal met grote ogen aan. It's crazy man. It's really crazy.

Op de rijkelijk gevulde recentelijk uitgebrachte DVD van Heavy Metal Parking Lot tonen de makers aan in respectievelijk Neil Diamond Parking Lot en Harry Potter Parking Lot dat oudere, vrouwelijke fans van Neil Diamond en nerveuze kindertjes tijdens een signeersessie van J.K. Rowling net zo koddig en komisch vertederend uit de hoek komen als fanatieke hardrockers. Fans doen nu eenmaal rare dingen in de gelijktijdige nabijheid van zowel hun idolen als een cameraploeg.

Om een idee te krijgen van Heavy Metal Parking Lot zijn hier enkele mogelijkheden:
fragmenten/trailer
DC 101: Rockin' till the Dawn
DC 101: Rockin' till the Dawn! (remix)


[home] - [vido?] - [filmarchief] - [archief] - [email]