home

vido?

filmarchief

archief

email

Vido's FilmZine

(archief)

week 29

woensdag 18 juli 2007

Dek Hor / Dorm (Songyos Sugmakanan, 2006) dvd
Nog erger dan een continuïteitsfout is een continue continuïteitsfout. Een film die daar veel last van heeft is het Thaise coming of age horrordrama Dorm. De fout leidt behoorlijk af van het spookavontuur dat leerling Chatree (Charlie Trairat) beleeft op de kostschool. Zijn vader vindt dat zoonlief discipline nodig heeft voor het behalen van zijn diploma. Thuis laat de jongen zich telkens afleiden door de televisie en daarom moet Chatree naar een strenge opleiding ver van huis. Vader vraagt hoofdlerares Pranee (Jintara Sukaphatana) een extra oogje in het zeil te houden. Op de eerste nacht op de grote slaapzaal, slechts belicht door een enkele zaklamp en begeleid door het janken van de wilde honden buiten, introduceren de brutaalste van de schooljongens Chatree in de geheimen van hun school. Het grootste raadsel is dat van de verdrinking van een leerling in wiens bed Chatree slaapt. De geest van de drenkeling dwaalt rond en als de honden buiten in koor huilen duikt hij op uit de schaduwen in de toiletruimte. Volgens de overlevering is lerares Pranee bij de dood van de jongen betrokken geweest, maar de jongens weten alleen niet op welke wijze. De medeleerlingen slagen in hun opzet de nieuweling bang te maken, want tot hun leedvermaak plast Chatree van angst de eerste nacht in zijn bed. Om te overleven in zijn nieuwe, tijdelijke woonomgeving, en om zijn angsten te overwinnen, heeft de jongen overdag en 's avonds denkbeeldige ontmoetingen met het spook. Of is Vichien (Sirachuch Chienthaworn) daadwerkelijk een geestverschijning en gaat Chatree het raadsel omtrent de dood van zijn imaginaire schoolmaatje oplossen?

Regisseur Songyos Sugmakanan vangt aan met een appetijtelijk ogende, onheilspellende sfeer. Net als het hoofdpersonage zijn we geneigd in elke schaduw een spook te zien - onder de dekens, onder het bed, achter de ramen en verstopt achter toiletdeuren. Tientallen honden staren midden in de nacht beneden in de tuin als ademende beeldhouwwerken naar de ramen van de school, recht in de ogen van Chatree. Geen wonder dat de jongen geen oog dicht doet. Het mysterie wordt in bedaard tempo verbeeld, een enkele keer voorzien van een lichte dosis humor zoals tijdens de openluchtvoorstelling van een komische locale griezelfilm. Naarmate Sugmakanan toewerkt naar de thrillerachtige oplossing van het raadsel, begint hij zich te overhaasten. Pas laat in het verhaal introduceert hij een ouder meisje (een dochter van de vrouw die in de school voor het eten zorgt) om haar in een volgende scène alweer te dumpen. Het duurt even voordat ik haar het tweede moment herken, zo anders als ze eruit ziet in haar kostuum tijdens een parade op flinke afstand van de schoolpoort. Ook geforceerd en gehaast verbeeld is de ware reden waarom vader zijn zoon liever een tijdje niet thuis heeft. De plotselinge uitleg van een van Chatree's klasgenoten, als sleutel tot het geheim van de kostschool, komt uit de lucht vallen. De slotscènes verzuipen in een opdringerige, gezwollen orkest op de geluidsband.

Dorm stelt het meest teleur vanwege de eerder genoemde hardnekkige continuïteitsfout. Voordat Chatree door zijn ouders en zijn broertje bij de kostschool wordt afgeleverd, wordt hij flink door een kapper onder handen genomen. Het resultaat is een militaire coupe, van opzij en van achteren onbedekt opgeknipt. Dat kapsel verandert vervolgens meerdere malen van lengte, soms van de ene op de andere scène. De fluctuerende haargroei is zo opvallend dat ik eerst dacht dat er een diepere bedoeling achter stak of dat ik in de war werd gebracht door de belichting. Maar nee, het haar van Chatree leidt wel degelijk een eigen leven. Het lukte me niet om het kapsel te negeren, wat mijn betrokkenheid bij het verhaal danig in de weg zat. Dorm is zo niet meer dan een aardige horrorthriller met een paar mooie scènes (waaronder een vertraagde verdrinking in een geleegd zwembad). De film komt zeer dicht bij de sfeer van het vergelijkbare The Devil's Backbone (Guillermo del Toro, 2001), maar heeft niet dezelfde klasse.

Dorm is onlangs in Amerika uitgebracht door Tartan Asia Extreme (Regio 1), inclusief commentaar van de makers die dus wat uit te leggen hebben.


[home] - [vido?] - [filmarchief] - [archief] - [email]