home

vido?

filmarchief

archief

email

Vido's FilmZine


week 25

donderdag 23 juni 2011

13 (Géla Babluani, 2010) bioscoop (1)

De belangrijkste redenen waarom 13, de remake van 13 Tzameti, mislukt is:

  • Bij aanvang van de film zinspeelt een flash forward op de finale van het gevaarlijke spel later in het verhaal. Zo wordt het potentiële verrassingseffect grotendeels tenietgedaan.

  • Onevenwichtige casting plaats eendimensionale acteurs, zoals botte bottenkraker Jason Statham en de constant slaperig uit zijn ogen kijkende rapper 50 Cent, in dezelfde ruimte als befaamde character actors als Ray Winstone en Michael Shannon. Van enige spelchemie is daardoor geen sprake. De hoogbejaarde Ben Gazzara komt moeilijk uit zijn woorden en wekt zo als acteur medelijden, terwijl zijn personage juist het tegenovergestelde gevoel moet oproepen.

  • Het beeld wordt regelmatig gevuld door een overdaad aan karikaturale boevenkoppen. Aan de extra groeven in hun gezichten valt op te maken dat ze bezig zijn met een wedstrijdje gemeen kijken.

  • De nadrukkelijk aanwezige score ontsiert de soundtrack met gladde synthetische strijkjes. De drumbeats komen uit de prullenbak van Nine Inch Nails.

  • Jason Statham en Mickey Rourke krijgen flashbacks en zetten daarmee hoofdrolspeler Sam Riley langdurig op een zijspoor. Midden in de film lijkt Riley uit zijn eigen verhaal te verdwijnen.

  • Dankzij de flashbacks van Jason Statham weten we dat hij een flitsende zwarte sportwagen bezit. Eigenaren van dure auto’s gaan per definitie en uit principe nooit met de trein. Het is daarom vreemd en onwaarschijnlijk dat hij zich in de slotfase toevallig op een treinstation bevindt wanneer Sam Riley hem passeert.

  • De remake is in kleur.

[home] - [vido?] - [filmarchief] - [archief] - [email]